buy metformin online

Fókuszban az épített kulturális örökség

Publikálási dátum: 2017. február 16. (csütörtök) 10:17

 

A projektpartnerek közösen azt a feladatot vállalták, hogy kidolgozzanak egy olyan módszertant, melynek segítségével a városok képesek innovatív és fenntartható megoldást keresni a közép-európai kulturális örökség megóvására és újrahasznosítására, ily módon is növelve azok gazdasági-társadalmi értékét.
Az egyes partnervárosokban megvalósított pilot programokkal (választott épület felújítása, új tartalommal való megtöltése) gyakorlati, a kidolgozott módszertani kézikönyvvel pedig elméleti ajánlásokat fogalmaz meg más európai városok számára arra, hogy hogyan fejlesszék a kulturális örökség rejtett lehetőségeit.

A projekt első lépésben megvizsgálja a partnerországok aktuális helyzetét az örökségi épületek hasznosítása szempontjából. Minden partner fókuszcsoportokon keresztül méri fel a városi polgárok, a kreatív vállalkozók és a civil szervezeteinek véleményét az épített örökség hozzáférhetőségéről, újrahasznosításának lehetőségeiről, problémáiról és megoldásairól.

A KIKK Egyesület is megtartotta ezeket a fókuszcsoport üléseket, az összes résztvevő egyetértett abban, hogy a civilek és kreatívok hozzáférése az örökséghez - azok városi, vagy állami tulajdonlása miatt - erősen korlátozott, szinte lehetetlen. A magánkezelésben lévő örökség általában jobban hasznosul. Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy a kreatív ipari vállalkozások és polgárok aktív bevonásával többet lehetne tenni a városi tulajdonban lévő épített örökségi épületek hasznosításában, Ehhez mindkét félről több bizalom rugalmasabb, támogató együttműködés szükséges.

1st fg pecs citizens 0117 2 2nd fg creative smes 4 2

Forget Heritage - Interreg

Publikálási dátum: 2016. július 29. (péntek) 11:29

 

Forget Heritage CMYK

 

Forget Heritage Project


„Elfelejteni az emlékezést, emlékezni
a felejtésre” (Rodney Harrison).

A Forget Heritage projekt egy három éves INTERREG közép-európai program, mely 2016. június 1-én vette kezdetét.

A projekt fő célja a közép-európai városok közötti együttműködés elősegítése innovatív, megismételhető és fenntartható PPC (Public-Private-Cooperation) menedzsment modellek meghatározása, melyekkel történelmi helyszínek értékelődhetnek fel kulturális és kreatív ipari vállalkozási tevékenységek indításával.

A legtöbb városban vannak használaton kívüli történelmi jelentőségű épületek, melyek eredeti funkciójukat elveszítve, kihasználatlanul, néha elhanyagoltan állnak. Jelenlegi elhagyatott állapotukban a történelmi emlékezetük feledésbe merül, és negatív hatással vannak a környező területekre az üresség érzetét keltve.

„Az új ötleteknek régi épületek kellenek” (Jane Jacobs): a projektpartnerek által közösen vállalt kihívás, olyan módszertan kidolgozása, mely képes innovatív és fenntartható megoldást keresni a közép-európai kulturális örökség megóvására és felértékelésére, ily módon is növelve azok gazdasági értékét.

A konzorcium célja, hogy az általuk az egyes partnervárosokban megvalósított pilot programmal gyakorlati, a kidolgozott módszertani kézikönyvvel pedig elméleti ajánlásokat fogalmazzon meg más európai városok felé arra, hogy hogyan fejlesszék a kulturális örökség rejtett lehetőségeit, befolyásolva a polgárok életminőségét.

A projekt segíti a kulturális és kreatív ipari operátorok működését, akik új munkalehetőségekhez jutnak és fejleszthetik vezetői képességeiket.

Projektpartnerek:
o Genova önkormányzata (IT)
o Gazdasági Kutató Intézet (SI)
o Regionális Fejlesztési Ügynökség a Ljubljanai Városi Régióban (SI)
o Nürnberg város (DE)
o Bydgoszcz város (PL)
o Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület (HU)
o Rijeka város (HR)
o Usti Nad Labem törvényes város (CZ)
o Lombardia régió (IT)
o Varsó város (PL)

 

A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) finanszírozza.


Költségvetési keret:
Összes: 2.470.570,45
ERDF: 2.048.805,40
Nemzeti társfinanszírozás: 421.765,05

 

További informáciok a weboldalon: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-heritage.html

Forget Heritage - Local Info Day Pécs

Publikálási dátum: 2016. július 29. (péntek) 11:29

 

Forget Heritage CMYK

 

 

Forget Heritage Local Info Day

2017. május 22-én 16,00 órakor helyi információs napot tartottunk a Forget Heritage projektről. Elsőként Keresnyei János a KIKK Egyesület elnöke, valamint a projekt kommunikációs menedzsere bemutatta a programot, ismertette annak célját és eddigi eredményeit.

Rabb Szabolcs a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára az érdekeltek a kulturális és ipari örökségek megőrzési és újrahasznosítási tevékenységekbe való bevonásának lehetőségeiről beszélt.

Dobay Balázs, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. (amely maga is ipari örökségi épületekben működik) az idén 25 éves manufaktrúra tevékenységéről, az utóbbi hónapokban elért eredményekről, elismerésekről tájékoztatta a közönséget.

 

 

 


een logo CMC Logo